МОНОГРАФСКО САГЛЕДАВАЊЕ ПРОШЛОСТИ И САДАШЊОСТИ ПАЛИЛУЛЕ
20.12.2011

Монографија «Нишка ПАЛИЛУЛА», аутора Јовице Васића, публицисте и новинара, коју је на измаку 2011. године реализовала Градска општина Палилула у сарадњи са Нишким културним центром, промовисана је на нишком Универзитету. О значају овог вредног издавачког пројекта, након поздравне речи проф.др Игора Новаковића, председника општине Палилула, говорили су и проф.др Миле Илић, председник Скупштине града Ниша, Милан Ђурђевић, председник Скупштине општине Палилула, Срђан Савић, директор Нишког културног центра и аутор монографије, дипломирани социолог, Јовица Васић. Програм промоције овог дела је обогаћен и наступом нишке вокалне групе „Константин".

Монографију «НИШКА ПАЛИЛУЛА» је графички обликовао Миле Радичевић уз бројна документа и фотографије аутора Мирослава Лавренчића, Јована Шурдиловића, Драгана Видојковића, Бранислава Тикића, Милана Стојановића, Јована Илића, која илуструју деценијски убрзани развој Палилуле. По оцени рецензената монографије, проф.др Драгана Николића и проф. др Миомира Наумовића, аутор Јовица Васић је у писању монографије »Нишка Палилула« уложио огроман истраживачки напор и прикупио мноштво података, чиме потврђује своју истраживачку зрелост. „Монографија представља једну заокружену целини која на најбољи начин одсликава прошлост и садашњост општине Палилула, али шире посматрано, она је и значајан допринос бољем упознавању и историје Ниша.“

У свом обраћању јавности на промоцији монографије општине, председник, проф.др Игор Новаковић захвалио се у своје име и у име својих сарадника, аутору текста и ауторима фотографија, сарадницима и рецезентима који су помогли израду монографије. Он је подсетио да је због великих трансформација друштва и то не само транзиције него и чињенице да смо променили, не померивши се, неколико домовина, да је настала велика прерасподела богатства, да су створене нове друштвене групе, да смо оптерећени многим проблемима, живот у нашим локалним срединама, прве деценије новог миленијума добио нову димензију. У протеклом периоду сви интереси, појединачни и групни преламали су се кроз политику и политичке сукобе, кроз културолошке сукобе и сукобе између заговорника различитих идеологија. Ми у општини ПАЛИЛУЛА, нагласио је Новаковић, одлучили смо да се окренемо себи и својим активностима. Политику смо ставили у други план и она је код нас на издисају. Грађани општине Палилула и унапређење квалитета живота у општини су приоритети нашег развоја. Пуно је сарадника, а само једна заједничка идеја - да ова монографија, као научно дело, где се естетски и научни смисао преплићу, напише да буде довољно стручна, а опет питка, заиста лако читљива и доступна свим грађанима Ниша; да остави трајни печат у културном наслеђу нашег града и наше ’’нишке Палилуле’’. Градска општина Палилула је у својој Стратегији развоја предвидела и дала посебно место науци и остварила чврсту везу између научних подухвата и саме локалне самоуправе. Две године се ова монографија писала, можда је то кратак период за овакво дело, јер Палилула је проживела пуно тога и ’живи’ пуно тога да би се само у две године спојило. Ми смо ипак успели у нашим жељама и резултат је ту и данас смо због тога и сви ми овде. ’’Нишка Палилула’’ је круна рада наше Градске општине Палилула у овој области. Она заокружује све наше напоре да један грађански, стари Ниш настави свој живот на прави начин, да нове генерације лако дођу до података о својој Палилули, месту где су њихови преци проживели живот и месту где ће њихова деца и унуци проводити своје дане. Веома смо поносни што смо од ретких општина у Србији које имају своју монографију - истакао је председник Новаковић, али такође мислимо да је заиста и заслужујемо. Надам се, закључио је Игор Новаковић, да ћете уживати у сликама и речима које представљају, описују и дочаравају Палилулу каква она заиста и јесте.